Αυστραλία: Επαλήθευση προσώπου για την παρακολούθηση πορνό;

Το ότι πολλοί χρήστες του διαδικτύου που παρακολουθούν τσόντες είναι ανήλικοι δεν είναι κάτι νέο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, ειδικά από τη στιγμή που τα smartphones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, πάρα πολλοί έφηβοι κάτω των 18 έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε σάιτ με ερωτικές ταινίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να δουν ταινίες πορνό κάθε είδους.

Φυσικά οι ιστοσελίδες όπου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τσόντες δεν επιτρέπουν σε ανήλικους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους έφηβους, οι οποίοι παρακολουθούν το περιεχόμενο τους είτε δηλώνοντας ψευδή ηλικία κατά τη δημιουργία του προφίλ τους είτε παρακολουθούν τσόντες χωρίς καν να φτιάξουν λογαριασμό.

Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό είναι αρκετά σοβαρό, αφού η παρακολούθηση πορνό από ανήλικους επιφέρει διάφορες συνέπειες στη σεξουαλική (και όχι μόνο) ζωή τους, αλλά η λύση του προβλήματος δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας φαίνεται ότι έχει σκύψει πάνω από το ζήτημα αυτό και έρχεται να προτείνει μια λύση που, ναι μεν είναι αμφιλεγόμενη, αλλά σίγουρα θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ το υπουργείο εσωτερικών της χώρας έχει προτείνει τη χρήση λογισμικού επαλήθευσης προσώπου των χρηστών που επισκέπτονται ιστοσελίδες με ερωτικές ταινίες. Το λογισμικό αυτού του είδους σκανάρει βιομετρικά χαρακτηριστικά του προσώπου με σκοπό να υπολογίσει κατά προσέγγιση την ηλικία του χρήστη, συγκρίνοντας τα με τις φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στις ταυτότητες και σε λοιπά επίσημα έγγραφα.

Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μείνουν οι ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου μακριά από τις ταινίες πορνό, αν και η συγκεκριμένη ιδέα έχει δυο μειονεκτήματα: Αφενός η αποτελεσματικότητα της χρήσης του λογισμικού τίθεται υπό συζήτηση, αφού δεν είναι δεδομένο ότι η εκτίμηση του θα είναι 100% ακριβής. Για παράδειγμα κάποιοι 20χρονοι μπορεί να μοιάζουν νεότεροι, ενώ κάποιοι 15χρονοι μπορεί να δείχνουν 5 χρόνια μεγαλύτεροι. Αφετέρου το όλο ζήτημα εμπίπτει στη νομοθεσία περί προσωπικών δικαιωμάτων, η οποία μας απασχολεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολλοί οι πολίτες της Αυστραλίας που θα αντιδράσουν σε πιθανή απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την εν λόγω πρόταση.


Σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία τίθεται για άλλη μια φορά στη διάθεση του ανθρώπου και αυτό που μένει να μάθουμε είναι αν αυτή η αμφιλεγόμενη πρόταση θα πάρει σάρκα και οστά. Ίδωμεν.