Γιατί κάνουμε λιγότερο σεξ;

Δε θέλω σε καμία περίπτωση να σας πανικοβάλλω αλλά, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από ινστιτούτο της Μεγάλης Βρετανίας, οι άνθρωποι κάνουν όλο και λιγότερο σεξ. Για την ακρίβεια το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ παρουσιάζει ανοδική τάση σταθερά. Με άλλα λόγια από το 1990 μέχρι σήμερα, στις αρχές της δεκαετίας του 2020, φαίνεται ότι τα ζευγάρια κάνουν σεξ όλο και λιγότερο.

Αυτό ενδεχομένως να το έχετε παρατηρήσει στη δική σας σχέση ή το γάμο (αν το επιτρέπει η ηλικία σας). Σε περίπτωση, φυσικά, που δεν έχει συμβεί σε ‘σας κάτι τέτοιο, συγχαρητήρια, είστε τυχεροί, συνεχίστε την καλή δουλειά! Αν, ωστόσο, ανήκετε στην πλειοψηφία των ανθρώπων, μάλλον το γαμήσι όλο και μειώνεται στην καθημερινότητα σας, οπότε το κείμενο αυτό σας αφορά. Πάμε λοιπόν να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Ποιοι είναι οι παράγοντες που εμποδίζουν τα ζευγάρια όλων των ηλικιών να κάνουν σεξ συχνότερα;

Πρώτα απ’ όλα ένα στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική μας ζωή είναι το καθημερινό στρες. Το άγχος της καθημερινότητας, οι πολλές ώρες εργασίας, η επαγγελματική ανασφάλεια, ακόμα και ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος. Ένα άλλο στοιχείο που αποξενώνει τα ζευγάρια είναι η αύξηση του πορνό. Το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί πλέον με μερικά κλικ να βρει δεκάδες τσόντες και να αυνανιστεί, μειώνει τη σεξουαλική διάθεση έναντι στον/στην σύντροφο του. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η αυξημένη τάση των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά ζητήματα, όπως κατάθλιψη.

Όλα αυτά απομακρύνουν το ζευγάρι προκαλώντας σεξουαλικά ζητήματα που μειώνουν τη διάθεση για σεξ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ‘90 ο μέσος όρος ερωτικών συνευρέσεων των ζευγαριών ήταν 62 φορές κάθε χρόνο, ενώ σήμερα το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνάει τις 47. Αντίστοιχη πτωτική τάση εμφανίζεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα φυσικά να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ένας άλλος παράγοντας που αξίζει να αναφερθεί, βέβαια, ο οποίος φαίνεται ότι συμβάλει ως ένα βαθμό σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι η εναλλαγή των ρόλων μεταξύ άντρα και γυναίκας. Πλέον φαίνεται ότι τα δυο φύλλα δεν έχουν ξεκάθαρους ρόλους μέσα στη σχέση, γεγονός που ευνουχίζει ορισμένους άνδρες που είναι λιγότερο δυναμικοί, άρα τους φοβίζει όσον αφορά τις επιδόσεις τους στο σεξ.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στα αρσενικά εξαιτίας της έντονης παρουσίας του πορνό στη ζωή μας. Πρόκειται για μια τάση που στην Ισπανία ονομάστηκε “σύνδρομο Νάτσο Βιδάλ” (πήρε το όνομα της από τον διάσημο Ισπανό πορνοστάρ), η οποία κάνει τους άντρες να ανησυχούν μήπως το πέος τους δεν είναι αρκετά μεγάλο ή οι σεξουαλικές τους ικανότητες δεν επαρκούν για να οδηγήσουν τη γυναίκα σε οργασμό.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι σεξουαλική δραστηριότητα των ανθρώπων όλων των ηλικιών φαίνεται να μειώνεται όλο και περισσότερο, γεγονός που αναμφίβολα οδηγεί σε ερωτικά αδιέξοδα και, παράλληλα, στη μείωση της ικανοποίησης που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος από την καθημερινή του ζωή. Γαμάτε γιατί χανόμαστε.