Ποιοι βλέπουν ποια σάιτ με τσόντες επισκέπτεστε;

Σας αρέσουν οι τσόντες; Δεν είστε ο μόνος! Επισκέπτεστε ιστοσελίδες με ερωτικές ταινίες από τον υπολογιστή, το λάπτοπ, το κινητό ή το τάμπλετ σας; Καλωσορίσατε στο κλαμπ, είμαστε εκατομμύρια! Το ερώτημα δεν είναι αν και γιατί παρακολουθείτε ταινίες πορνό ούτε από τι συσκευή το κάνετε. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το κατά πόσο οι επισκέψεις σας σε ιστοτόπους με τσόντες είναι τόσο ανώνυμες και απόρρητες όσο νομίζατε.

Εντάξει, μη φρικάρετε. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι η περιήγηση στο ίντερνετ είναι μια απολύτως ασφαλής ή κρυφή διαδικασία. Μόνο αν είναι κανείς αφελής ή δεν έχει γνώση του πώς λειτουργεί το διαδίκτυο μπορεί να πιστέψει ότι η διαδικτυακή του δραστηριότητα είναι 100% ανώνυμη ή κρυφή. Ωστόσο, το πόσο εύκολα μπορεί να διαρρεύσει αυτή στο βωμό των διαφημίσεων και του μάρκετινγκ είναι κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο.

Ας γίνουμε πιο σαφείς: Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα η οποία ανέλυσε τα δεδομένα των χρηστών που επισκέπτονται περίπου 23 χιλιάδες ιστοσελίδες με ταινίες πορνό προκύπτει ότι στη δραστηριότητα και την ταυτότητα των χρηστών αυτών των σάιτ φτάνουν στα χέρια μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, όπως η Google, η Oracle και το Facebook. Αυτό ισχύει είτε ο χρήστης κάνει δημόσια περιήγηση είτε ανώνυμη. Και αυτή είναι η θετική πλευρά. Γιατί αν προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω θα δούμε ότι υπάρχουν και… κακά νέα. Ή τελοσπάντων ακόμα χειρότερα: Οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες με ταινίες πορνό (για την ακρίβεια σχεδόν το 85%) δεν είναι κρυπτογραφημένες, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες που βλέπουν ερωτικές ταινίες σ’ αυτές είναι εκτεθειμένοι στις ορέξεις των χάκερ.

Επιπλέον, τα μισά σάιτ με τσόντες στο διαδίκτυο απευθύνονται άτομα με συγκεκριμένα σεξουαλικά γούστα. Δηλαδή προβάλλουν ταινίες πορνό με συγκεκριμένα είδη σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Αυτό επιτρέπει στις εταιρίες που έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών να συλλέγουν δημογραφικά στοιχεία για εκείνους με σκοπό να τους προβάλουν εξατομικευμένες διαφημίσεις κατά τη γενικότερη περιήγηση τους στο διαδίκτυο.

Τώρα θα μου πείτε, γιατί να ενδιαφερθούν τόσο μεγάλες εταιρίες για σεξουαλικά γούστα και τις τσόντες που παρακολουθούν οι χρήστες του ίντερνετ. Πολύ καλή ερώτηση, η απάντηση όμως είναι πολύ απλή. Η παρακολούθηση ταινιών πορνό είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κρατάμε κρυφό, όπως και τα ιδιαίτερα γούστα που μπορεί να έχουμε στη σεξουαλική μας ζωή και, κατ’ επέκταση, στις ερωτικές ταινίες που παρακολουθούμε. Οι εταιρίες λοιπόν που επιθυμούν να μας προβάλλουν διαφημίσεις όσο το δυνατόν πιο σχετικές με τα ενδιαφέροντα μας ξέρουν ότι μέσω των πληροφοριών που συλλέγουν για ‘μας με βάση τις τσόντες που παρακολουθούμε μπορούν να μας γνωρίσουν πολύ καλύτερα απ’ ότι ερευνώντας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μας στο διαδίκτυο. Και κάπως έτσι οι ταινίες πορνό τις βοηθούν να μας προσεγγίσουν με τρόπου που δε μπορούσαν μέχρι πρότινος.