Τα πρώτα βήματα της βιομηχανίας του πορνό και οι αντιδράσεις

Η βιομηχανία του πορνό έκανε την εμφάνιση της στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μέχρι τότε έννοιες όπως η τσόντα, οι πορνοστάρ, οι ερωτικές ταινίες και οι ταινίες πορνό δεν ήταν γνωστές στην ήπειρο που ζούμε – και εννοείται ότι στην Ελλάδα ούτε μπορούσαμε να τις φανταστούμε. Όπως κάθε νεόφερτο πράγματα που εισχωρεί σε μια συντηρητική κοινωνία λοιπόν οι ταινίες πορνό έγιναν δεκτές με αντιδράσεις.

Μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων δεν είδε με καθόλου καλό μάτι το γεγονός ότι ξαφνικά μπορούσε να δει στην τηλεόραση τσόντες με καυτές πορνοστάρ και γαμήσια που ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά από το καθημερινό σεξ που έκαναν οι ίδιοι με τη γυναίκα τους στο σπίτι. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμα ο φόβος να μη δουν τσόντες τα νεαρά παιδιά, καθώς οι μαθητές της εποχής εκείνης δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως συμβαίνει σήμερα.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης απαγορεύτηκε η προβολή ταινιών πορνό, ενώ το (καθ’ όλα νόμιμο και τίμιο σήμερα) επάγγελμα της πορνοστάρ θεωρήθηκε παράνομο με αποτέλεσμα οι ηθοποιοί που έπαιζαν σε ταινίες πορνό να αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις. Φυσικά, όπως κάθε τι απαγορευμένο έτσι και οι πορνοταινίες έγιναν δημοφιλείς, με αποτέλεσμα μάλιστα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του εμπορίου σεξουαλικών ειδών. Τα γνωστά σε όλους μας sex shops. Πράγμα πολύ φυσιολογικό καθώς οι πορνοστάρ στις τσόντες χρησιμοποιούσαν διαφόρων ειδών sex toys που ο μέσος πουριτανός Ευρωπαίος δεν είχε ξαναδεί και κάπως έτσι αποφάσιζε να τα δοκιμάσει και αυτός.

Αυτό οδήγησε ορισμένες κυβερνήσεις (όπως την Αγγλική για παράδειγμα) να απαγορεύσουν και τη δημιουργία επιχειρήσεων που είχαν σκοπό την πώληση σεξουαλικών βοηθημάτων, προφυλακτικών και κάθε είδους αντικειμένου που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σεξ. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο ήταν τότε να προμηθευτεί κανείς δονητές ή άλλων ειδών σεξουαλικά εργαλεία.

Βέβαια η αντίσταση της πολιτικής πλευράς (και μερίδας των κατοίκων στις χώρες αυτές) κάμφθηκε σχετικά γρήγορα. Περίπου μια δεκαετία αργότερα (στα τέλη των ’60s) άρχισε να νομιμοποιείται η παραγωγή ταινιών πορνό. Μια αρχή που έγινε στις Σκανδιναβικές χώρες με πρώτη και καλύτερη τη Δανία. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι τσόντες ήταν, όχι απλά δημοφιλείς, αλλά μια από τις πλέον ανερχόμενες βιομηχανίες θεάματος με χιλιάδες πορνοστάρ ανά την Ευρώπη, καθώς και με πολλές διαφορετικές κατηγορίες αντικειμένου: Παρτούζες, λεσβιακό σεξ, στοματικό σεξ, πρωκτικό, διαφυλετικές τσόντες, κάθε είδους ταινία πορνό είχε τη δική της κατηγορία και το δικό της κοινό.

Όπως καταλαβαίνετε σήμερα μπορεί να είναι αυτονόητο ότι όποιος θέλει μπορεί να μπει σε ένα σάιτ με πορνοταινίες και να παρακολουθήσει τσόντες, αλλά πριν από περίπου 60 χρόνια δεν ήταν. Όσοι λοιπόν αρέσκεστε να τις βλέπετε μπορείτε να νιώθετε τυχεροί που δε γεννηθήκατε τότε.