Τσόντες στο YouTube; Κι όμως υπάρχουν.

ο YouTube έφερε επανάσταση στη δημιουργία και τη δημοσιοποίηση βίντεο στο ίντερνετ επιτρέποντας σε οποιονδήποτε χρήστη αφενός να βρει βίντεο που ούτε καν φανταζόταν ότι θα ήταν διαθέσιμα online και αφετέρου να γίνει ο ίδιος δημιουργός και να κερδίσει χρήματα από διαφημίσεις μεγάλων εταιριών που προβάλλονται στα βίντεο του.

Αυτό το τελευταίο, βέβαια, έχει αποτελέσει αφορμή για πολλούς επιτήδειους να επινοήσουν τρόπους για να ξεγελάσουν τον αλγόριθμο της ιστοσελίδας, ώστε να βγάλουν εύκολο κέρδος. Κάπως έτσι φαίνεται ότι ορισμένοι χρήστες βρήκαν τρόπο να ανεβάσουν τσόντες σ’ αυτό και να τις μετατρέψουν σε πηγή εσόδων.

Ως γνωστόν το YouTube δεν επιτρέπει την προβολή ταινιών πορνό στην πλατφόρμα του αλλά, ως γνωστόν, όταν είναι κανείς ευρηματικός βρίσκει τρόπους. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αποκάλυψε ο Independent πρόσφατα, η κορυφαία ιστοσελίδα προβολής βίντεο στον κόσμο ναι μεν ελέγχει τα βίντεο που ανεβαίνουν σ’ αυτή και διαγράφει οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως πορνό ή βίντεο ερωτικού χαρακτήρα, αλλά, όπως λέμε στην Ελλάδα, πάντα υπάρχει ένα παραθυράκι.

Ποιο είναι αυτό; Κάποιοι πονηροί χρήστες διαπίστωσαν ότι ο έλεγχος από το YouTube γίνεται μόνο στα βίντεο που ανεβαίνουν ως “δημόσια” σε κάποιο κανάλι, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνα που ο δημιουργός ανεβάζει ως απόρρητα δεν ελέγχονται. Τα “απόρρητα” βίντεο, ωστόσο, μπορεί να τα δει κανείς αν έχει το λινκ τους, ενώ παράλληλα, ο χρήστης που τα ανεβάζει μπορεί να επιτρέπει την προβολή διαφημίσεων κατά τη διάρκεια τους, ώστε να κερδίσει χρήματα απ’ αυτά.

Κατά συνέπεια, όταν ο ιδιοκτήτης ενός καναλιού στο YouTube ανεβάσει ταινίες πορνό ως απόρρητες στο κανάλι του, ενεργοποιήσει την προβολή διαφημίσεων σ’ αυτές και ενσωματώσει τον κώδικα προβολής τους σε ένα άλλο σάιτ, επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να δει αυτές τις ερωτικές ταινίες ενώ ο ίδιος κερδίζει χρήματα από διαφημίσεις του YouTube. Η πατέντα αυτή φαίνεται ότι χρησιμοποιείται εδώ και λίγο καιρό από διάφορους χρήστες οι οποίοι, όχι μόνο βγάζουν μ’ αυτόν τον τρόπο χρήματα προβάλλοντας ταινίες πορνό στο YouTube, αλλά οι τσόντες που προβάλλουν δεν είναι καν δικής τους παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για διπλό αδίκημα.

Σε κάθε περίπτωση, μάλλον αυτό το φαινόμενο δε θα κρατήσει πολύ αφού η αποκάλυψη του Independent προκάλεσε αρκετό θόρυβο, με αποτέλεσμα η Google να αναζητά ήδη τρόπους για να εμποδίσει τη συνέχιση αυτής της τακτικής. Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι